Det skulle vara en vanlig tv-biopic — åtminstone det var vad ett kabel-TV-nätverk letade efter när de frågade författaren och regissören Julien Nitzberg om en film om Michael Jackson. Detta var 15 år sedan — före kungen av Pops död, men efter hans 2005 upphörde ofredande av barn i ett frikännande.

”Jag visste inte hur man kunde göra en sympatisk karaktär med alla bisarra saker han gör”, säger Nitzberg. ”Inklusive övernattningar med barn. Och jag sade till nätverket: ‘Hur skall vi kunna bemöta det? ‘ och de visste verkligen inte hur man skulle.”

Han kom på ett mindre enkelt sätt att berätta historien: ”Alla de mest bisarra delarna av Jacksons liv orsakas av att en utomjording kom till jorden, och handlade ger honom talang i utbyte mot att äta på hans blod.”

Nätverket var inte intresserad. Men idén har nu kommit till liv som en ”obehörig” musikalisk kallad För kärleken till en handske. Den föreställer sig en alternativ historia där Michael Jackson (spelad av Eric B. Anthony) möter en glittrande silverhandske från yttre rymden som heter Thrihil-Lha (spelad av Jerry Minor). Vem, ja, ger Michael sina talanger i utbyte mot blod, speciellt jungfrublod.

Vad som följer härnäst är en oanständig, surrealistisk och absurd körning genom dokumenterade stunder av Jacksons historia. Första akten fokuserar på unge Michael, precis börjat med Jackson 5, och den gräver in i den kränkande familjens dynamik. Den vita tävlingen slet av dem. Krafter kontrollerar honom.

Denise Thomas såg pjäsen och skrev om den för Compton Herald. Hon växte upp som en beundrare av Michael Jackson. ”Jag lever i den världen på den tiden och jag insåg inte ens vad som pågick”, säger hon.

Musikalen går in i rasism Jackson inför. Vita handlingar stjäl deras skit. Motown rekord grundare Berry Gordy gjutning Jackson, kontrollera allt allmänheten visste om honom, från hans ålder till hans politiska åsikter. ” Julien [Nitzberg] gör ett bra jobb med att föra dessa saker i framkant. Det var då Michael — för mig — blev en hjälte”, säger Thomas.

Under dessa yngre år spelas Michael, de andra medlemmarna i Jackson 5, och de andra barnen som deltar av dockor kopplade till kropparna hos deras vuxna skådespelare. Nitzberg säger att dockorna var ett annat sätt att kommunicera absurditeten i hela situationen. ”Dockor har alltid fungerat som denna funktion för att du ska kunna göra narr av makt”, säger han. ”Att ha ett annat perspektiv på saker, att omedelbart släppa dig från verkligheten, och även tillät oss att kommentera hur Jackson 5 behandlades som konstnärer.”

För Tony Jones, en producent på For the Love of a Handske, var dessa livsupplevelser. Han var manager för Jackson 5 när de var på Gordys Motown skivbolag. Jones såg den korroderande familjeenheten, rivaliteten med den vita pop-stjärnfamiljen The Osmonds, influenserna av Michaels religiösa läror (en av låtarna sjungs i pjäsen av den religiösa familjen Jackson Katherine Jackson kallas, helt enkelt, ”On’t Masturbate”). Och han säger att den absurda och löjliga karaktären av For the Love of a Handske har ett sätt att komma fram till sanningen.

”När jag först läste manuset var det en björn att linda armarna runt och bara mentalt komma med det”, säger Jones. ”För när du läser några av texterna som kan vara lite avskräckande — för att inte tala potty mouthed — och om du läser några av de sexuella insinuationer som finns där, måste det sägas om du ska komma till kärnan i vem Michael var.”

Mikael av För kärleken till en handske är ensam och isolerad. Skådespelaren Eric B. Anthony säger att han fick lite värme för att ens ta rollen.

”Liksom, ‘Hur vågar du dra hans arv och minne genom leran, ‘säger han. ”Du är en svart man och du är respektlös en svart ikon. ” För det första, du har inte läst manuset och vi har inte ens gjort showen så hur vet du vad jag gör med showen? För det andra är jag verkligen upphetsad eftersom inget av det händer i showen.”

Även om For the Love of a Glove inte är en hagiografisk jukeboxmusikalisk är den inte heller intresserad av att riva ner Micheal Jackson helt. ”Han är kungen av pop”, säger Nitzberg. ”Och teater handlar oftast med bristfälliga kungar, bristfälliga gudar etc.”

När pjäsen går in i sin andra akt handlar det om Michael som vuxen — strax efter inspelningen av hitalbumet Thriller. Det är här författaren Denise Thomas säger att för kärleken av en handske föll kort och kunde ha gjort mer för att förhöra Jacksons arv. Kanske förrestenatt be oss tänka mer på Michael Jacksons påstådda offer. I slutet var hon fortfarande kvar förhör. ”Hur ska vi verkligen känna för Michael, nu när vi vet hur historien slutar?” frågar hon.

Men för kärleken till en handske är inte en pjäs om svar. Det handlar om att ifrågasätta arv — och arv av kungar är aldrig riktigt reglerade.

Att få huvudet runt arvet från Michael Jackson verkar nästan omöjligt. Popkungen definierade vad det innebär att vara större än livet, de färgbarriärer han bröt, de brott han påstås ha begått, övergreppen han mötte. En ny musikalisk försöker dock få allt det genom att lägga till en twist – utomjordingar. Andrew Limbong har mer.

För 15 år sedan blev författaren och regissören Julien Nitzberg ombedd av ett kabelnät att skriva en film om Michael Jackson, din typ av tv-biopic.

Jag visste inte hur du kunde skapa en sympatisk karaktär av Michael med alla bisarra saker han gör. Inklusive att det var övernattning med barn. Och jag sa till nätverket, hur ska vi ta itu med det här? Och de visste verkligen inte hur de skulle ta itu med det.

Så han försökte komma på ett mindre rakt fram sätt att berätta historien.

NITZBERG: Och jag kom tillbaka med detta koncept, som var alla de mest bisarra delarna av Mikaels liv orsakas av att en utomjording kom till jorden och handlade i princip, vilket gav honom talang i utbyte mot att han livade sig på hans blod. Nätverket var inte intresserad, men…

(LJUDBIT AV MUSIKALISK, ”FÖR KÄRLEKEN TILL EN HANDSKE”)

(Som Thrihil-Lha, sjunger) Sanningen måste berättas.

Idén har nu kommit till liv på scenen i en liten teater i Los Angeles som en obehörig musikalisk kallad ”For The Love Of A Glove”.

(LJUDBIT AV MUSIK, ”FÖR KÄRLEKEN TILL EN HANDSKE”)

MINOR: (Som Thrihil-Lha, sjunger) Vissa tror att jag bara är en handske. Men de vet inte hur fel de har. Jag är den dåliga [expletive] som gjorde Michael Jackson till världens största superstjärna.

LIMBONG: Utomjordingen är en enda, silverglittrande handske vid namn Thrihil-Lha som ger Michaels musikaliska förmågor ett uppsving i utbyte mot blod, speciellt jungfrublod.

Och jag tyckte att det var extremt förbryllande att se handsken med ögonglober och mun (skratt).

Denise Thomas såg pjäsen och skrev om den för Compton Herald. Hon säger att pjäsen hjälpte till att belysa den kamp som unga Michael Jackson gick igenom.

Jag lever i den världen på den tiden, och jag insåg inte ens vad som pågick.

Medan musikalen är surrealistisk och oanständig och absurd går den igenom historiska fakta, den vita tävlingen sliter ut Michael, den kränkande familjens dynamik, de krafter som styr honom.

Kampen han hade med Berry Gordy. Julien gör ett bra jobb med att föra dessa saker i förgrunden. Det var där Michael, för mig, blev en hjälte.

LIMBONG: Act En av pjäsen fokuserar på den unge Michael just komma igång med The Jackson 5. Och barnen i musikalen spelas alla av dockor kopplade till kropparna hos sina vuxna skådespelare.

NITZBERG: Dockor har alltid fungerat som denna funktion för att du ska kunna göra narr av makt, att ha ett annat perspektiv på saker, att omedelbart släppa dig från verkligheten och även tillät oss att kommentera hur Jackson 5 behandlades som artister.

Här är den riktiga Michael Jackson i en intervju med Oprah 1993, som talar om hur ledsen han kände sig när han växte upp.

(LJUDBIT AV ARKIVERAD INSPELNING)

Jag spelade in i timmar tills det var dags att somna. Så det skulle vara natt. Och jag minns att jag gick till inspelningsstudion. Det fanns en park tvärs över gatan, och jag såg alla barn leka. Och de skulle rota och göra ljud, och jag skulle gråta. Det skulle göra mig ledsen att jag skulle behöva gå och jobba istället.

(LJUDBIT AV MUSIKALISK, ”FÖR KÄRLEKEN TILL EN HANDSKE”)

Eric B ANTONY: (Som Michael Jackson, sjunger) Jag kommer inte att ha en sann kärlek som kommer att smuggla mig hela natten.

Michael Jackson av ”För kärleken av en handske” är ensam och isolerad. Han spelas av Eric B. Anthony, som säger att han fick lite hetsig respons när han först accepterade rollen.

Hur vågar du dra hans arv och minne genom leran? Du är en svart man, och du är, typ, respektlös en svart ikon. Och för det första, du har inte läst manuset, och vi har inte ens gjort showen. Så, liksom, hurVet du vad jag gör med den här showen? Men för det andra, jag är verkligen glad för att inget av det händer i den här showen.

Det alternativa universum som Nitzberg har lagt ut är inte intresserad av att riva sönder Michael Jackson eller ursäkta honom.

Han är kungen av pop. Och, du vet, teater handlar traditionellt om bristfälliga kungar, bristfälliga gudar etc.

LIMBONG: Den andra akten av pjäsen fokuserar på Michael som vuxen strax efter att han spelat in hitalbumet ”Thriller”, och det är där Denise Thomas säger att musikalen kunde ha gjort mer för att förhöra Michael Jacksons arv, kanske genom att be oss att tänka mer om hans påstådda offer. Hon säger att musikalen lämnade hennes förhör.

Vad ska vi egentligen känna för Michael nu när vi vet hur historien slutar?

Men ”För kärleken av en handske” är inte en pjäs om svar. Det handlar om att ifrågasätta arv. Och kungarnas arv är aldrig riktigt reglerade. ”För kärleken av en handske” är på scen i LA fram till 22 mars. Andrew Limbong, NPR-nyheterna.

(SOUNDBITE AV SÅNG, ”THRILLER”)

Det är nära midnatt. Något ondskefullt lurar i mörkret. Under månskenet ser du en syn som nästan stoppar ditt hjärta. Du försöker skrika… Transkription tillhandahålls av NPR, Copyright NPR.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :