Norska företaget Equinor har blivit den tredje stora fossila bränsleproducenten att överge planer på att borra för olja i Great Australian Bight.

Viktiga punkter:
Equinor sade att dess prospekteringsplan var ”inte kommersiellt konkurrenskraftiga”
Borrning har kraftigt motsatt sig av miljögrupper som varnade för en katastrofal spill
Den federala regeringen är besviken men stöder framtida borrning
Företaget sade att det hade dragit slutsatsen att dess prospekteringsborrningsplan var ”inte kommersiellt konkurrenskraftig” jämfört med andra prospekteringsmöjligheter.

I december beviljades Equinor miljögodkännande för att borra 372 kilometer söder om Nullarbors kust, trots protester från miljöaktivister.

BP övergav planer på att borra bight i 2016, med Chevron följande färg 2017.

Equinor, som hade planerat att borra på ett djup av 2,5 kilometer, sade att det fattade sitt beslut efter en ”holistisk granskning av sin prospekteringsportfölj”.

Equinor Australien företagschef Jone Stangeland sade satsningen var helt enkelt för dyrt.

”Vi har fått bud på borrriggen, helikoptrarna, försörjningsbasen — kostnaden för dessa aktiviteter är alldeles för hög och för dyr för att gå vidare och borra brunnen”, sade han.

Han sade att företaget skulle ”engagera sig med de federala och statliga myndigheterna om vårt beslut att avbryta prospekteringsprogrammet”.

”Vi har ett prospekteringstillstånd offshore [av] Western Australia och kommer att upprätthålla andra pågående intressen och aktiviteter i Australien,” Mr Stangeland sade.

Förra månaden inledde Wilderness Society rättsliga åtgärder mot den nationella tillsynsmyndigheten — National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority (NOPSEMA) — efter att ha beviljat ett villkorat miljögodkännande till projektet.

Miljögodkännandet skulle ha gjort det möjligt för företaget att borra 24 timmar om dygnet i cirka 60 dagar mellan november och april antingen 2020—21 eller 2021—22.

Borrning i bight har kraftigt motsatts av miljögrupper som är oroade över hotet om ett katastrofalt oljeutsläpp, och både Greenpeace och Wilderness Society har välkomnat utvecklingen.

”Det har varit uppenbart under en lång tid nu att folket i Australien är mycket oroade över förslag till djuphavsborrning i bight,” samhällets chef Peter Owen sade.

”Detta är fantastiskt, det är bra att se Equinor följa ansvarig ledning BP, Chevron och dra sig ur förslag att borra i bight.”

Greenpeace beskrev det som en ”otrolig vinst” för ”kustsamhällen, traditionella inhemska ägare, surfare, fisk- och skaldjursindustrin, turismoperatörer och andra lokala företag”.

”Det enda sättet att skydda kustsamhällen och Great Australian Bight unika marina liv är att utesluta borrning permanent,” Greenpeace Australia Pacific vd, David Ritter, sade.

Equinors egen modellering visade att ett värsta scenario oljeutsläpp i bight skulle se olja sträcka sig så långt västerut som Albany i västra Australien, till Port Macquarie i New South Wales.

Regeringens stöd för framtida prospektering
Federal Resources Minister Keith Pitt sade bolagets beslut att dra tillbaka var ”en besvikelse”, men uttryckte stöd för framtida prospektering i bight.

”Equinor har gjort det klart att detta var ett kommersiellt beslut,” sade han i ett uttalande.

”Jag vet att många kommer att finna Equinor beslut att inte gå vidare med detta oljeprospekteringsprojekt i Great Australian Bight extremt nedslående, och det är särskilt svårt för South Australia.

”Liberaler och medborgare regeringen är fast beslutna att uppmuntra en säker utveckling av Australiens offshore petroleumresurser.

”Bight Basin är fortfarande en av Australiens gränsbassänger och eventuella förslag till nya olje- och gasfält inom detta område kommer att bedömas rättvist och oberoende.”

Känguru Island borgmästare Michael Pengilly, som stödde företagets plan, sade affärsfallet inte ”stack up”.

”Jag är säker på att någon annan kommer att göra det — jag är ganska övertygad om att detta inte kommer att vara slutet på olja eller gas borrning i Great Australian Bight,” sade han.

”Med tanke på inledningsvis var det ett provhål ändå, för att se om det fanns något där, men uppenbarligen kostnaderna för att göra det har uppvägt eventuella fördelar, och de har beslutat att inte göra det.

”Jag hade inget problem med det alls, det var i händerna på den oberoende regulatorn. Och om de hade gått vidare och hittat gas eller olja skulle det ha varit i det nationella intresset enligt min åsikt.”

Mr Pengilly beskrev oppen ”rädsla kampanj” men medgav vissa öbor inte stödja det.

Tusentals jobb som skyddas av beslut, säger de gröna
Den norska regeringen har 67 procent majoritetsandelar i Equinor, tidigare känd som Statoil.

Supportrar spruiked de ekonomiska fördelarna men kritiker hade varnat ett spill som det i Mexikanska golfen skulle förstöra tusentals jobb, och mer än 100 aktivister iscensatte en paddelle-out protest utanför Oslo i maj.

Företaget insisterade tidigare på att borrning kunde utföras på ett säkert sätt.

”Lärdomar från större incidenter under det senaste decenniet, i synnerhet Deepwater Horizon [incident] i 2010, har resulterat i en utveckling av regler,” konstaterade det.

Australian Petroleum Production and Exploration Association sade att det ännu inte var klart om ett annat företag skulle ta upp manteln.

”Vi vet att olje- och gasresurserna finns där, men vad vi inte vet är den kommersiella livskraften att producera dem”, sade regissören Matthew Doman.

”Det finns andra företag som behåller intresse för Great Australian Bight, de är mycket mindre avancerade med sina planer än Equinor var, så detta är helt klart ett bakslag… och vi måste vänta och se vad de långsiktiga planer andra företag kan vara.”

Greens senator Hanson-Young sade South Australians ”överväldigande ville inte att detta ska gå vidare”.

”Fiske och turism industrin var mycket oroliga… vi har nu kunnat skydda tusentals jobb,” sade hon.

Bight är internationellt erkänd på grund av sin orörda havsvildmark och som en grogrund för valar.

The Great Australian Bight Alliance, en grupp miljöorganisationer tillsammans med Mirning ursprungsbefolkningen, hade tidigare anklagat Equinor för att vägra formellt samråda med ”viktiga ursprungsgrupper och lokala myndigheter”.

Equinor noterade i sin slutliga miljöplan att man hade träffat Barngarla, Narungga, Nauo och Wirangu personer under samrådet.

Företaget sade dock att ”Mirning och Ngarrindjeri folk hävdade inte att de var relevanta personer under den offentliga kommentarprocessen” — ett påstående som avvisades av NOPSEMA.

”Detta anses inte vara en tillräcklig anledning att fastställa att Mirning och Ngarrindjeri folket inte är relevanta personer, och är felaktig när det gäller Ngarrindjeri folket,” sade det i november.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :